Social- og indenrigsminister Astrid Krag (Soc. Dem.) besøgte mandag en af de danske virksomheder, som tilsammen tilbyder hundredvis af job til unge og voksne med særlige behov via det særligt tilrettelagte ansættelsesforløb KLAR TIL START.

Win-win for ansat og arbejdsgiver

Hos Irma supermarkedet i Greve har 26-årige Claus Fuirendal netop gennemført forløbet, som hjælper unge og voksne med autisme i fast arbejde.
“Det betyder virkelig meget at få et arbejde og tjene mine egne penge”, fortæller Claus, der har en diagnose inden for autismespektret. Siden sommer sidste år har han i KLAR TIL START gennemgået en faglig og personlig udviklingsproces, som gør at han i dag er klar til at blive fastansat i fleksjob hos Irma. Og her tager man glad imod Claus.
“Vi har brug for medarbejdere, der sætter en ære i at levere et godt stykke arbejde, og Claus er lige præcis sådan én”, fortæller butikschef for Irma i Greve, Helene Christensen.

Særlig indsats

Gaute Finsterbach fra UUV Praktikpladsen i Køge har været Claus’s personlige vejleder igennem hele forløbet, og han er meget tilfreds på Claus’ vegne.
“Når et jobcenter eller en uddannelsesvejleder visiterer en borger til KLAR TIL START, så er det typisk ud fra en erkendelse af, at de almindelige beskæftigelsesindsatser ikke slår til, og derfor møder vi jo ofte borgere, som selv eller delvist har mistet troen på at kunne få et rigtigt arbejde. Det er derfor en kæmpe personlig og faglig tilfredsstillelse at hjælpe en ung mand som Claus i fast arbejde, med alt hvad det indebærer af selvstændighed, socialt liv og livskvalitet”, fortæller Gaute Finsterbach.

Knækker statistikken

Kun ca. 20% af danskere med en autismediagnose er i job, men den statistik knækker KLAR TIL START ganske markant, idet hele 80% af alle kandidater, der siden starten i 2013 har påbegyndt et forløb, er kommet i fastansættelse. 98% af dem alle er stadig i job.

En række store danske virksomheder, herunder Irma og en række andre Coop-kæder, har indgået aftale med KLAR TIL START om, at de udsteder en ansættelsesgaranti til kandidater fra KLAR TIL START. På den måde er kandidaten fra starten af forløbet sikret et job, såfremt han/hun gennemfører. Britta Bak, der er direktør i FONDEN UNGES, som har udviklet KLAR TIL START, fortæller, at netop jobgarantien er afgørende for succesen.

Garanti over hele landet

“Det giver vores kandidater, men også deres kommuner en tryghed at vide, at der vitterlig venter en fastansættelse for enden af forløbet. Det skaber ro omkring det autismefaglige arbejde med kandidaten”, fortæller direktøren i FONDEN UNGES. Til at tage imod ministeren mandag var ud over direktør Britta Bak bl.a. også Irmas kædedirektør Søren Steffensen og Coop’s HR-direktør Jens Romundstad.

KLAR TIL START udbydes i hele landet i kraft af 10 regionale udbydere med speciale i autisme samt 12 virksomhedspartnere.

På billedet ses direktør i FONDEN UNGES, Britta Bak, Social- og indenrigsminister Astrid Krag og HR-direktør i Coop, Jens Romundstad.